30. maalis, 2021

Kuuluu naksahduksia, heikkoja valonvälähdyksiä ja niihin liittyen muutaman senttimetrin nytkähdyksiä. Hetken päästä alkaa kuulua tasainen meteli. Käsissä tuntuu hieman sähkökentän aiheuttamaa värinää muutoin kyseinen hetki ja toimenpide vaatii liikkumattomuutta. Tämänkaltaiseen todellisuuteen havahduin eräänä iltana sairaalan pihalla olevassa kuvausrekassa.

Edellisen päivän epäonninen hiihtoyritys johti minut tähän. Oikeassa jalassa oleva kipu muistuttaa yhä siitä.

 

Olemme viettämässä hiljaista viikkoa. Aikaa jolloin meidän tulisi muistaa Jeesuksen hetkiä joita Hän myöhemmin koki ja jotka kärsimysteineen päätyi Golgatan kummulle. Mieleeni on väistämättä tullut hengellisen laulun sanat; ”hiljaisen hetken jos Herra taas suo”.. Viellä tätä kirjoittaessani n viikko takaperin olin voimissani ja täynnä suunnitelmia keväälle. Sinällään onkin ihan hyvä suunnitella asioita, mutta yksi napsahdus ja asiat voivat muuttua hyvinkin radikaalisti. No itselläni ei toki ole mitään hengen päälle käyvää vaaraa vaan liikkumista ja toimintakykyä rajoittava tekijä.

 

Ennen tuota tapaturmaa kävi eräänä iltana kuin salamana ajatus; olen niin vähän ollut Herran kanssa tekemisissä, tarkoittaen rukoilemista ja hiljentymistä. Nyt tätä kirjoittaessa ymmärrän sen olleen ”hento, hauras kyyhkyn ääni” , joka haluaa meille maanlapsille muistuttaa minne meidän tulee katseemme ja huomiomme ensisijaisesti kiinnittää.

Eräässä tilanteessa Valitusvirren kirjoittaja toteaa hyvän olevan odottaa Herraa hiljaisuudessa. En tiedä sinua hyvä lukija millaisia hetkiä sinä vietät. Mutta jos koet välillä, että on tullut hiljaisuus, pysähdys tai elämä vaan tuntuu yksitoikkoiselta niin näe se mahdollisuutena, nyt minulle on suotu tilaisuus etsiä Herraa. Monet raamatun pyhät kokivat samankaltaisia hetkiä. Viettihän Jeesuskin aikaa yksinäisissä aamuvartio hetkissään.

 

Tälläisissä mietteissä haluan sinulle ystävä toivottaa rauhallista hiljaista viikkoa ja pääsiäisen aikaa!

 

jk. Hiljaisuuskin päättyy. Opetuslapsilla hiljaisuus päättyi pääsiäisenä sanoihin; ”Miksi etsitte elävää kuolleitten joukosta”. Ylösnoussut Vapahtaja tahtoo sinua ja minua kohdata ja täyttää sydämmemme riemulla, kiitoksella ja ylistyksellä Ylösnouseelle Kristukselle! Hänen olkoon kunnia nyt, aina ja iankaikkisesti amen.

 

Sinua siunaten

otto

14. helmi, 2021

Ystävänpäivän ajatuksia

 

Olemme tänään viettäneet ystävänpäivää. Mieleeni tuli erään venäläisen säveltäjän tekemä laulu – ystävän laulu. Kuuntelin kyseisen kappaleen juuri Tapani Pertun tulkitsemana hetki sitten. Kyseisessä laulussa ikäänkuin testataan ystävyyttä. Testipaikkoina toimivat mm meri ja tunturi. Nämä elementit eivät esiinny laulussa kauneimmissa muodoissaan, meri ei ole tyven ilta-auringon siivittämä näkymä eikä tunturi ole helppokulkuinen maasto. Päinvastoin meri myrskysi ja tunturilla loppuivat pitkospuut. Ja eräässä jakeessa mainitaan ajat ankarat. Lauluntekijä käskee ruikuttajat ja vierellä vaikeroijat viemään rantaan tai menemään menojaan.

 

Näinhän se on meidän elämässämme, silloin kun tuuli on myötäinen, aurinko paistaa ja bisnekset luistavat ei ”ystävistä” ole pulaa. Kuitenkin täytyy surulla todeta niin monen monen ihmisen elämästä – kenties myös hyvä lukijani sinunkin elämästäsi, että kun myrsky nousee ja kulku vaikeutuu onkin ihmisiä kaikonnut pois luotasi. Kenties vierestä löytyy sellainen henkilö, jota emme ole osanneet aurinkoisina päivinä noteerata, kenties hänen sanavarastossaan ei ole ollut imeliä sanoja, kenties hän on suorillakin sanoilla joskus ojentanut sinua onkin se todellinen aarre. Tai kenties joudumme toteamaan olevamme aivan yksin.

 

Raamattu, Jumalan sana kertoo eräästä inhimillisesti onnettomasta ihmisestä, josta voidaan sanoa hänen olleen totaalisen yksin saatikka, että hänellä olisi ollut ystäviä. Evankeliumi Johannes kertoo ihmisistä, jotka tungeksivat ja odottivat veden liikuttamista Bedestan lammikon äärellä. Uskottiin näet, että kun vesi oli kuohunut niin siinä oli parantava vaikutus. Herramme Jeesus oli tilanteen tasalla, Hän meni 38 vuotta sairastaneen miehen luo ja kysyi haluaako hän tulla terveeksi. Miehen vastaus oli hänen elämänsä toivottomuudesta kaikenkertova, ei hän vastannut suoraan kysymykseen vaan toi esille ne esteet, jotka estivät hänen kokemasta Bedestan lammikolla mahdollista tervehtymistä. Ensinnäkin tuli tilitys; ”minulla ei ole ketään, joka veisi minua lammikkoon” totaalinen, yksinäisen ihmisen tilitys. Sitten aina joku muu ehtii ensin.

 

Voimme miettiä omaa osaamme, olemmeko siinä omalla ”Betesdan lammikollamme” todeten omat konstimme olevan lopussa, ei enää ketään ihmistä ympärillä auttamassa. Kenties toteamme tämän ”levottoman pyrähdyksemme aikana kalmistoon” että aina joku muu ehtii ensin, hiihtokilpailuissa jäin hopealle, koulussa en saanut stipendiä, toinen ehti saada työpaikan nenäni edestä, toinen pääsi ulkomaan matkalle, toinen pääsi avioliittoon, toinen sai palkankorotuksen, toinen sai ylennyksen, toisella elämä näyttää olevan helpompaa jne…

 

Ei Jeesus alkanut pohtia tuon ihmisen ongelmien syitä, sanoi vain ota vuoteesi ja käy. Puhuttelevaa on ollut kun Jeesus sanoi opetuslapsiaan ystävikseen. Onneksi on Jeesus oli kerran erään kesäjuhlan teema, onneksi on Jeesus tänäkin päivänä, meidän ei tarvitse todeta ettei meillä ole ketään. Vaikka inhimillisesti näyttää tyhjältä ja hyljätyltä niin saamme luottaa siihen, että Jeesus vakuutti ”Joka minun tyköni tulee, sitä minä en heitä pois”. Ottakaamme tämä Sanan luotettava vakuutus vakaalla sydämmellä vastaan omaan elämäämme ja meillä on ystävä parhain. Tämän parhaan ystävämme kanssa ja voimassa saamme omassa elämässämme toteuttaa ystävyyden osoitusta tämän maailman tuulien kylmettämille sydämmille.

 

Olkoon tätäkin päivää seuraavat päivät ystävänpäiviä!

Sinua siunaten

otto

19. joulu, 2020

Hyvä lukijani, tahdon sinulle näiden rivien välityksellä kertoa, että meidän elämämme Luoja ja ylläpitäjä puhuu meille jatkuvasti aivan tässä silmäimme edessä. Aivan arkisissa asioissa, asioissa joita olemme pitäneet itsestään selvyyksinä.

 

Raamattu kertoo maailman luomisesta ensimmäisessä Mooseksen kirjassa. Itse työntekijä, Luojamme ja Jumalamme totesi kaikesta tekemästään, että se oli hyvä.

 

Jumala teki kaksi suurta valoa, toisen hallitsemaan päivää ja toisen yötä, sekä tähdet. Herra laittoi ne taivaanvahvuuteen hallitsemaan päivää ja yötä. Aina kun heräät uuteen päivään koet välittömästi auringon vaikutuksen. Vaikka päivä olisi pilvinenkin niin auringon valon vaikutus näkyy ympäröivän luonnon valkeutena. Ja kun päivä laskee mailleen ja tulee yö, näet hieman kuukauden ajasta riippuen kuutamon eri asteet sekä tähtitaivaan.

 

Itse tykkään iltaisin kävellä ja siinä kävelyn lomassa katson usein taivaalle ja ihmettelen sitä tähtien ja valon paljoutta. Itselleni noissa hetkissä on tullut varsin vahva tunne Herran kaikki voipaisuudesta ja Hänen kaikkialla läsnäolevasta Hengestään ja ennenkaikkea siitä, että Jumalamme on suuri. Lieneekö jossakin samantapaisissa ajatuksissa ollut lauluntekijä, joka on erään siionin laulun sanoissa lohduttanut kiusattua matkamiestä katsomaan kohti taivasta.

 

Kun luimme, että Herra asetti taivaankappaleet paikalleen, niin se oli tarkkaa työtä. Tässä vain hyvin pintapuolisesti toteamme, että mm planeettojen vetovoimat vaikuttavat siten, että planeetoilla on juuri tietyt radat jos ne poikkeaisivat niin tämä järjestys järkkyisi. Samoin auringon etäisyys maasta, että se on juuri sopiva luoden tänne elämälle suotuisat olosuhteet. Entäpä miten esim luomakunnassa vaikkapa linnut osaavat suunnistaa oikeaan paikkaan oikeaan aikaan? Tai monia monia ihmeellisyyksiä. Jos olemme rehellisiä niin eikö tunnu epätodennäköiselle sattumanvarainen elämän synty ja kehitys? Eräs edesmennyt luonnonsuojelun piirissä elämänuransa tehnyt henkilö totesi eräässä haastattelussa seuraavaa; ” Tässä kaikessa (luontoa) on nähtävissä ikäänkuin tämä olisi suunniteltu – tulee kiusaus uskoa Jumalan olemassaoloon!

 

Mutta enenkaikkea Jumala on luonut ihmisen omaksi kuvakseen - miehen ja naisen. Hän uskoi ihmiselle paljon, mutta Raamatusta luemme, että ihminen onnistui rikkomaan sen yhden ja ainoan määräyksen. Tätä kautta tuli ihmisen ja Jumalan välille erottava väliseinä synti ja vihollisuus Jumalaa vastaan. Mitä Jumala teki? Jättikö Hän ihmiskunnan oman onnensa nojaan.. Raamattu kertoo, että Jumala lähetti ainosyntyisen poikansa ( Joh 3:16) maailmaan ettei yksikään joka Häneen uskoo hukkuisi vaan saisi iankaikkisen elämän.

 

Niinkuin luimme auringosta ja sen valosta tälle luonnolle välttämättömänä niin on Kristus meille sisäisen ihmisen puolesta elintärkeä. Hän sanoo olevansa maailman valkeus, joka Häntä seuraa ei ole pimeydessä. Tätä kirjoittaessa elämme adventin aikaa ja pimeintä vuoden aikaa. Hyvä lukijani tärkein kysymys onkin kohdallasi, onko Jeesus Kristus sinun aurinkosi? Onko sinun syntiongelmasi saatu käsitellä Hänen ristillä tehdyn sovitustyön kautta? Jeesus sanoi olevansa tie totuus ja elämä, kukaan ei tule Isän luo kuin minun kauttani sanoi Jeesus.

Tämä maailma tarjoaa mm sellaista vaihtoehtoa, että kaikki tiet muka vievät Jumalan luo, siis esim hindu, muslimi, budhalainen, kristitty jne kulkevat omaa polkuaan. Kuitenkin Jeesuksen sanat kumoavat tuon näkemyksen, Jeesus sanoi viellä, että portti on ahdas ja tie kaita, joka elämään vie ja vain harvat sen löytävät. Opetuslapsetkin aikoinaan ihmettelivät Jeesuksen ehdottomuutta ja se tulikin julki, että ihmiselle on mahdotonta mutta Jumalalle kaikki on mahdollista. Jos olet pysähtynyt näiden sanojen ääreen ja ajattelet ettei minusta ole Jeesus- tielle niin muista eräs sanan lupaus; ”kaikille, jotka ottivat Hänet vastaan Hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi” siis me emme käy tälle siunatulle kotitielle omastavoimastamme. Ystäväni jos sinä näitä asioita mietit ja haluaisit ottaa kiinni iankaikkisesta käsivarresta niin tiedä, että se on merkki Jumalaltamme – Hän kutsuu sinua. Jos koet sydämmesi kuormitetuksi ja syyttäväksi syntiesi tähden niin tiedä, että sekin on Herramme armotekoa kohdallasi. Hän, joka sinua kutsuu tahtoo ensin näyttää sinulle ja minulle mikä on meidän tilamme. Emmehän tarvitse parantajaa ja pelastajaa ellei meillä ensin ole siihen tarve. Jos sinä kuorminesi koet tarvetta saada kohdata Jeesus vapahtajanasi niin saat yksinkertaiseti lapsen lailla kohdata Jeesuksen ja Hän lupaa, että se joka luokseni tulee niin sitä ei heitetä pois. Ajattele, olet kenties hakenut erilaisiin kysymyksiisi ja ongelmiisi apua eri lähteistä, kenties sinulle on kohautettu olkapäitä – emme voi auttaa. Haastan sinua, ota selvää kuka on persoona Jeesus Kristus löydät Hänet raamatustasi, siellä Hän vakuuttaa viellä ”joka kuulee minun sanani ja tekee niiden mukaan tulee tietämään onko tämä oppi Jumalasta vai puhunko minä omiani” . Ennenkaikkea saat oppia tuntemaaan todellisen auringon, Jeesuksen Kristuksen.

 

Tähän loppuun laitan adventtilaulun sanat, joista alussa mainitsin.

 

1. Onnea oi verratonta Herran lasten kotonaan! Kukaan ei voi kuvaella Heidän siellä iloaan, Jeesuksessa, Jeesuksessa, Kun he kootaan kunniaan. Jeesuksessa, Jeesuksessa, Kun he kootaan kunniaan.

2. Onni autuus – täällä ollen Jeesukseen jo uskoa! Autuaampi tuolla puolen, kun saa nähdä Jeesusta, Kotonansa, kotonansa Vaivoista jo vapaana! Kotonansa, kotonansa Vaivoista jo vapaana!

3. Kiitos Herran, kohta juoksee Ajan määrä päähänsä, Lapset kootaan Isän luokse, Siellä saavat levätä Iäisessä autuudessa, Jolla ei oo ääriä! Iäisessä autuudessa, Jolla ei oo ääriä!

4. Eivät eroo toisistansa, Kyynelt' eivät vuodata. Surut poissa kokonansa, Kunnia on tullunna. Ah jos päivä, ah jos päivä Se jo koittais, Jumala! Ah jos päivä, ah jos päivä Se jo koittais, Jumala!

5. Tämä turva mieleen paina, Älä uuvu matkalla! Muista Jeesustasi aina, Katso kohti taivasta. Jeesus tulee noutamahan Omiansa kotia! Jeesus tulee noutamahan Omiansa kotia!

S. Johansson

 

hyvää joulun aikaa

otto

 

 

8. joulu, 2020

On kaksi adventtia takana ja olemme mukavasti menossa ilon juhlaa kohti. "Älkää pelätkö. Minä ilmoitan teille suuren ilouutisen, joka koskee koko kansaa. Daavidin kaupungissa on tänään syntynyt teille Pelastaja. Hän on Kristus, Herra." Näin lukee Luukkaan kirjoittamassa jouluevankeliumissa uusimman UT2020 käänöksen mukaan. Se on ihana lupaus joka on pysynyt tähän päivään asti. Eikä ainoastaan ihana, vaan iloinen, täynnä hyvyyttä ja pyhyyttä.

Haluan erityisesti tänä jouluna muistuttaa siitä kuinka ainoastaan Jeesuksessa Kristuksessa on todellinen rauha. Ihminen voi kokea monessakin asiassa ajoittaista rauhaa, mutta vain Kristuksessa meillä on se taivainen rauha ja voima joka kantaa yli heikkojen hetkien. Rauha joka pysyy eikä horju. Eiköhän tässä vuoden 2020 aikana ole taas hoppuiltu ja oltu epävarmoilla teillä ihan tarpeeksi? Pyhän Hengen voimassa saamme kokea ja olla varmoja sekä järkähtämättömiä siinä, että mikään ei voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta joka ilmenee Jeesuksessa Kristuksessa. Se on tarkoitettu myös tätä päivää varten eikä ainoastaan sitten joskus tulevaisuudessa. On hyvä huomioida, että toisinaan ja lopulta melko usein meidän on luovuttava jostain tämän maailman asioista ja lähestyttävä Jumalaa, jotta Pyhä Henki saa tulla. Olen kuullut monta kertaa eri yhteyksissä, että Pyhä Henki ei tee väkivaltaa. Se on totta ja tämä on hyvä muistaa. Pyhä Henki tahtoo täyttää ilolla, rakkaudella ja rauhalla, mutta Hän ei tee sitä väkisin. Annetaan sille siis tilaa itsessämme ja kodeissamme.

"Kunnia korkeuksien Jumalalle ja rauha maan päällä ihmisille, joita hän rakastaa." Mukavaa Joulunaikaa! T.Harri

15. loka, 2020

"Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään" ( 2. Tim. 3:16). Tämä teksti tuli esille pari vuotta sitten ensimmäisellä oppitunnilla Suomen teologisella opistolla. Tunti sisältyi kurssiin "Raamattu ja sen tulkinta". Muutaman opiskeluvuoden jälkeen olen Sarin kanssa suoritamassa ns. harjoittelujaksoa jossa opittua laitetaan käytäntöön. En tosin käytä siitä nimeä harjoittelu vaan testaus. Testaamme siis opittua. On hienoa huomata miten Pyhä Henki ohjaa erilaisten työkalujen (eli kirjojen ja sovellusten) kautta tuomaan esille Jumalan ilmoitusta ja laittamaan sitä käytäntöön tänä päivänä tässä ajassa. Mitä se tuokaan tullessaan? Ainakin haluamme levittää Kristuksen tuoksua ja rohkaista Häneen uppoutumisessa. Tulevana sunnuntaina 18.10. klo 12 teemana on "Uuden liiton palvelija". Eli syvennytään ainakin Paavalin kirjeisiin. Siunattua jatkoa! T.Harri

"Näin Jumalan ihmisestä tulee täydellinen ja kaikkeen hyvään kykenevä" (2. Tim. 3:17)