1. syys, 2019

Herra, me tarvitaan pakettiautoa jokapäivä ja Jeesuksen nimessä lähteköön tämä nyt käyntiin! Näin totesin korjaamon pihassa, kun nojasin Ford Transitin konepeltiin. Nyt lainassa ollut autokin oli hajalla ja vika niin kallis ettei enää korjaus huoltoliikkeessä kannattanut. Seurakunnan oma Fiat Ducato oli myös rikki ja seisonut pihassani talvesta lähtien. Se savutti nokea ja tuhkaa eikä vetojakaan ollut. Kesäkuun alussa kokeilin, mutta samat viat yhä vaivasi. Nyt tuntui siltä, että kallista on tämä Herran työ. Kaikki pakut hajalla. Eikä rukous korjaamon pihalla tehonnut Transitiin.

Kotiin mentyäni pihassa ollut Fiat muistutti, että kaikenmaailman romuja niitä joka paikassa lojuu. Sitten asain ajatuksiini, että kokeilepas Harri käynnistää tuota autoa. Kävin avaimen ja käynnistin. Sepä lähti käyntiin kuin palmun alta. No jopas. Yllättäen se ei savuttanutkaan ja kokeilin, että liikkuuko tämä. Hämmästyksekseni huomasin kuinka auto toimi kuin mitään ei olisi koskaan ollutkaan. Kiitos Herra, olet ihmeellinen! Rukous Transitin edessä, mutta Fiat tuli kuntoon. Kuunnellaan mitä Jumala puhuu. Hän antaa neuvoja Pyhän Hengen kautta ja matka jatkuu...

Siunattua alkavaa syksyä. -Harri-

 

16. huhti, 2019

Hiljainen viikko meneillään...on monta asiaa, mitkä "vetävät hiljaiseksi". Vaikka esim naisten jääkiekon MM-finaalin loppuratkaisut ja jatkoerän Suomen hylätty maali: Riemu vaihtuu hetkessä pettymykseen. Ajan myötä naisten saavutettu hopea jääkiekon MM-kisoissa kirkastuu ja loppuottelu muistetaan ehkä nyt jopa paremmin. Ja tulihan ehkä maalivahtivalmennukseen uusia tuulia: riittää, kun maalivahti syöksyy vastustajan nilkkoihin, niin maali hylätään; tuli vaan mieleen, vaikken jääkiekkovalmentaja olekaan, vielä vähemmän "tuomari". Aivan erinomainen suoritus joka tapauksessa! Suomalaiset naiset tekivät historiaa! 

Niin, hiljainen viikko meneillään: elämän arjesta ja sen haasteista huolimatta ajatukseni ovat Jeesuksen viikon tapahtumissa parin vuosituhannen takaa. Vajaassa viikossa tuolloin ihmisten Hoosianna huudot vaihtuivat "Ristiinnaulitse!" -huutoihin. Järkyttävällä tavalla näin myös tapahtui. Erikoiseksi tuon tapahtumasarjan tekee se, että Jeesuksesta puhutaan vielä nyt-hetkessä! Jeesus muutti koko ihmiskunnan historian ja kertakuolemalla sai aikaan sovinnon ihmisen ja Jumalan välillä. Miten tämä on mahdollista? Uskon kautta. Vakuuttavaksi Jeesuksen sovituskuoleman teki Jeesuksen ylösnousemus! "Hiljaiseksi vetää."

Jeesuksen todistajissa on paljon hiljaiseksi vaiennettuja ihmisiä, muitakin kuin Magdalan Maria. Heille Jeesus kuiskaa nimeltä mainiten: "Maria" (Joh 20:16) . On kertakaikkisen hienoa huomata, kuinka arka ja ihmisiä pelkäävä ihminen löytää toivon ja rohkeuden Jeesuksen seurassa. On lukuisa joukko ihmisiä, naisia ja miehiä, jotka Jeesuksen seuraajina ovat olleet historiantekijöitä. 

"Hyvä on hiljaisuudessa toivoa apua Herralta." (Valitusvirret 3:26). Kaiken hälyn ja levottomuuden keskellä on hienoa hiljentyä ja pysähtyä: analysoida tilanteita, ja tutkailla, missä mennään ja suunnitella tulevia. Valitusvirsissä tuossa kolmannessa luvussa kirjoittaja elää arkeaan Jumalan seurassa ja niinpä hän yhtäkkiä ylistää Jumalaa Hänen armostaan (j 23).

Kuljetaan hiljaa ja rauhassa, auttaen toisiamme ja annetaan Jumalan auttaa meitä. Monta kertaa olen minäkin "huutanut" hiljaa mielessäni: "Jeesus auta!". Vielä hienompaa on ollut huomata, kuinka Jeesus hoitaa ja osaa "hommansa": Hän nostaa, kantaa ja pelastaa, tänäänkin.

Hyvää hiljaista viikkoa, t vexi 

23. helmi, 2019

MEDIA TAVOITTAA

Paikallinen, pienikin seurakunta voi toimia evankeliumin välittäjänä myös median kautta. Varkauden vapaaseurakunnassa on kuvattu uutta talk show -sarjaa, jonka ensimmäinen jakso esitettiin sunnuntaina 6. tammikuuta. Viime keväänä syntyi ajatus, että ViaDia-torin kellaritiloille voisi keksiä käyttöä, vaikkapa videokuvaukseen. Olinhan kuvannut erilaisia tv-ohjelmia viime vuosien aikana, kuten Tarinoita Kallaveden kaupungista. ViaDia-torille lahjoitettujen tuotteiden ansiosta tila oli mahdollista sisustaa sopivaksi kuvauskäyttöä varten. Uuden ohjelman nimeksi muodostui Studiosavo. Talk show -ohjelmassa juontaja Juhani Happonen vie keskusteluja vieraiden kanssa kirjan ääreltä sanaleikkiin. Tuottaja Petri Kekäläisen kanssa teemme ohjelman valmiiseen materiaaliin saakka.

Ensimmäisessä jaksossa laulaja Kristiina Brask kertoo, mikä on kaunein nimi maailmassa, ja mitä vaikutuksia sillä on hänen elämäänsä. Seuraavissa jaksoissa liikenneasemaketjun yrittäjä Jari-Pekka Koponen ja kansanedustaja Sari Essayah kertovat oman tarinansa. Sarjan myötä seurakunta saa olla tekemässä tavoittavaa mediatyötä. Sarjaa näytetään TV7 -kanavalla joka toinen sunnuntai klo 20.30. Jaksot löytyvät jälkikäteen kanavan verkkosivuilta arkistosta. 

 

PÄIVÄKESKUS TOIMINUT VIISI VUOTTA

Tammikuussa tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun otimme seurakuntana askeleen katutasolle.Yhdessä ViaDia Pohjois-Savon kanssa käynnistimme päiväkeskuksen, jonka yhteyteen avattiin ViaDia-tori. Kaikki alkoi puoli vuotta aiemmin tuolloin ViaDia Pohjois-Savo ry:n toiminnanjohtajana työskennelleen Pekka Matilaisen puhelinsoitosta, jossa hän tiedusteli, voisiko seurakunta lähteä mukaan hankkeeseen.

Viiden vuoden ajan pastori Veikko Tarvosen kanssa olemme saaneet olla luomassa valoa ja toivoa lukuisten ihmisten arkielämään. Vaikka kunta ja hankkeet ovat olleet merkittävässä asemassa, niin ilman noin 150 kuntouttavassa työtoiminnassa olleen henkilön läsnäoloa ja motivaatiota päiväkeskusta olisi ollut mahdoton toteuttaa. Elleivät seurakuntalaiset olisi olleet mukana tukemassa työtä, niin sitä ei olisi ollut mahdollista edes aloittaa. Seurakunnalle työmuoto on ollut hyvin rakentavaa aikaa. Verkostoituminen muiden toimijoiden ja kunnan kanssa on antanut mahdollisuuden toimia paikkakunnan parhaaksi.

 

RUKOUSKLINIKALLE ON HELPPO TULLA

Saman katon alla aloitimme syksyllä 2017 kymmenen henkilön voimin kansainvälisen Healing Rooms -rukousklinikan toiminta. Erotimme Kauppakadulla olevan päiväkeskuksen tilasta yhden sisäänkäynnin ja näyteikkunan rukoustoimintaa varten. Näin se on myös saanut toimia näkyvällä paikalla kaupungin keskustassa.

Joillekin voi myös olla helpompi astua kirkosta erillään olevaan tilaan. Monista seurakuntataustoista tulevat henkilöt ovat klinikalla palvelleet lähimmäisiä rukoilemalla heidän puolestaan. Rukousklinikka on yksi monista mahdollisuuksista toimia välittäjänä ja toteuttaa kutsua mennä kansan keskuuteen palvelemaan.(Artikkeli julkaistu SVL 1/2019)

Siunattua kevättalvea. T. Harri

16. joulu, 2018

 

ELokuussa aloitimme vaimoni Sarin kanssa opinnot Suomen teologisen opiston seminaarissa. Meille tuli mahdollisuus opiskella päätoimisesti, mutta täällä voi suorittaa kursseja myös etäpakettina. Syksyn aikana olemmekin saaneet melko pläjäyksen tietoa Raamatusta ja teologiasta. Kursseina mainittakoon Raamattu ja sen tulkinta, Synoptiset evankeliumit, Apostolien teot, Pentateukki, Johdatus teologiaan, Kreikankielen perusteet, Seurakunnan istutus jne. Oppituntien lisäksi lukemista ja esseiden kirjoittamista on siis riittänyt.

Apostolien teoista oli myös 11 osainen Iltaraamattukoulu, johon oli mahdollisuus osallistua netin kautta (webinaari) suorana tai taltioituna. Videotiimissä olleena sain olla välittämässä ohjelmaa seurakuntiin ympäri maata. Samalla Apostolien teot tuli niinkuin kahteen kertaan käytyä läpi. Se onkin yksi hienoimpia Raamatun tekstejä näin "uudenliiton miehen" näkökulmasta ajatellen. Eräs opettajajistani tuumasi aikansa minua haastateltuaan, että "sinä olet niitä uudenliiton miehiä". Ehkäpä siksi juuri Apostolien teot saavat minut syttymään. Katsopaanpa vaikka tätä jaejaksoa:

Ap. t. 19:1-6 "Apolloksen ollessa Korintissa Paavali vaelsi ylänköseutujen halki ja tuli Efesokseen. Hän tapasi siellä muutamia opetuslapsia ja kysyi heiltä: "Saitteko Pyhän Hengen, kun tulitte uskoon?" "Emme me ole kuulleetkaan mistään Pyhästä Hengestä", nämä vastasivat. "Millä kasteella teidät sitten on kastettu?" kysyi Paavali. He vastasivat: "Johanneksen kasteella. "Silloin Paavali sanoi: "Johannes tosin kastoi vedellä parannukseen, mutta hän kehotti ihmisiä uskomaan toiseen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, Jeesukseen." Tämän kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen, ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, Pyhä Henki tuli heihin ja he puhuivat kielillä ja profetoivat."

Saitteko Pyhän Hengen, kun tulitte uskoon? Nykyään voitaisiin ehkä kysyä otitteko vastaan? Tässä tapauksessa henkilöt olivat uskossa, mutta saivat Pyhän Hengen, kun Paavali laittoi kätensä heidän päälleen. He siis ottivat vastaan sen mistä Johannes kastaja saarnasi (Luuk. 3:16) ja minkä Jeesus itse lupasi lähettää (Luuk. 24:49 ja Apt. 1:4-8 ). Sen jälkeen tapahtui heissä selvä muutos. He puhuivat kielillä ja profetoivat. He saivat Pyhän Hengen voiman, jotta voisivat olla Jeesuksen todistajia ja sanansaattajia. Tätä samaa tarvitaan, ja kiitos Herralle, sitä tapahtuu tänäänkin. Toisinaan vain tuntuu siltä, että helposti aliarvioimme tällaisen näkyvän Pyhän Hengen kokemuksen. Enkä tarkoita vain kertaluontoista kokemusta, vaan jatkuvaa olotilaa. Toki se on kokemuskin, mutta sitä ei ole tarkoitettu vain sellaiseksi vaan jatkuvaksi voimaksi. Kun luet Apostolien tekoja, niin mieti ja tutki mitä sinulle avautuu näistä asioista; uskoon tuleminen, Pyhän Hengen saaminen, Pyhällä Hengellä kastaminen ja täyttyminen sekä kielillä puhuminen.

Paavalin sanoin, samoista asioista puhuminen ei minua kyllästytä. Siksi haluankin edelleen rohkaista sinua kohtaamaan elävä Jeesus, joka ON. Amen!

Hyvää Kristuksen syntymäjuhlaa, Καλά Χριστούγεννα!

T.Hartsa

 

12. kesä, 2018

Toukokuu oli poikkeuksellisen aurinkoinen ja lämmin. Se oli ihanaa, varsinkin kun saimme olla Sarin kanssa silloin kolme viikkoa lomalla :). Kiitos Taivaanisälle! Hän tietää, että olemme silloin paljon luonnossa ja katselemme lintuja. Mikä sen parempaa kuin nauttia siitä lämpimässä kelissä.

Järjestikö Isä meille mieluisat säät? Vai vaikuttiko hän niin, että valitsimme loman ajankohdan toukokuulle, koska hän tiesi, että silloin on aurinkoista? Joka tapauksessa saimme olla hänen johdossaan ja iloita ihanista ilmoista ja linnuista. Myös harvinaisuuksista. ”Syöttepä siis tai juotte tai teettepä mitä tahansa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi” 1.Kor. 10:31. Tätä haluamme toteuttaa kesälomalla, luonnossa, työpaikalla, kaikkialla. Liikuimmepa missä tahansa, kuljemme rukoillen. Siihen Jumala kutsuu minua ja sinua. Ja taas kerran huomasimme, että paljon on aihetta lapsella kiittää. Kun heittäydyt kokonaan Jumalan johdettavaksi, niin tulet huomaamaan kuinka hyvä hän on. Jumala on 100% hyvä, God is good!

Siis iloitkaa aina Herrassa, sillä ilo Herrassa on teidän väkevyytenne… Mutta mistä ja milloin sen ilon sitten saa? Et ainakaan tarvitse odottaa sitä huomiseen, koska odotus päättyi yli 2000 vuotta sitten helluntaina. Anna siis nyt tänään täyttää ja kastaa itsesi Pyhässä Hengessä ja ota vastaan kaikki se hyvä, jonka Jumala haluaa todella antaa sinulle. Pyhässä Hengessä kastaja on Jeesus Kristus!

Sovitaanpa nyt niin, että tässä Herran kasvojen edessä tunnustamme ja pyydämme anteeksi kaikkia tekemiämme virheitä Jeesuksen nimessä. Ja kiitos että saamme nyt ottaa vastaan armon, amen. Avaa nyt suusi ja ala ääneen kiittämään ja ylistämään. Tule Pyhä Henki, tule nyt minun sydämeeni ja täytä nyt ajatukseni, täytä kaikki mitä minussa on ilolla ja rakkaudella. Kiitos Jeesus, kiitos ylistys ja kunnia sinulle. Voi miten hyvältä tuntuukaan sanoa ”Kiitos Jeesus”. Jatka vain. Äläkä pelkää, jos alkaa tulla outoja sanoja huulillesi, etkä ole sitä ennen kokenut. Kielillä puhuminen on Pyhässä Hengessä rukoilua. Anna sen vain pulputa, ilolla, halleluja!

Siunausta sinulle! T. Hartsa :)

Kuvassa: Raamatullinen ja Suomessa harvinainen viiriäinen, joka on pieni kanalintu. Se rengastettiin viikonloppuna Joroisissa. ”Sitten Herra nostatti tuulen, joka toi viiriäisiä mereltä ja painoi niitä leirin ja päivänmatkan laajuudelta sen ympärille. Niitä oli maan pinnalla lähes kahden kyynärän paksuudelta. ” 4.Moos.11:31