16. joulu, 2018

 

ELokuussa aloitimme vaimoni Sarin kanssa opinnot Suomen teologisen opiston seminaarissa. Meille tuli mahdollisuus opiskella päätoimisesti, mutta täällä voi suorittaa kursseja myös etäpakettina. Syksyn aikana olemmekin saaneet melko pläjäyksen tietoa Raamatusta ja teologiasta. Kursseina mainittakoon Raamattu ja sen tulkinta, Synoptiset evankeliumit, Apostolien teot, Pentateukki, Johdatus teologiaan, Kreikankielen perusteet, Seurakunnan istutus jne. Oppituntien lisäksi lukemista ja esseiden kirjoittamista on siis riittänyt.

Apostolien teoista oli myös 11 osainen Iltaraamattukoulu, johon oli mahdollisuus osallistua netin kautta (webinaari) suorana tai taltioituna. Videotiimissä olleena sain olla välittämässä ohjelmaa seurakuntiin ympäri maata. Samalla Apostolien teot tuli niinkuin kahteen kertaan käytyä läpi. Se onkin yksi hienoimpia Raamatun tekstejä näin "uudenliiton miehen" näkökulmasta ajatellen. Eräs opettajajistani tuumasi aikansa minua haastateltuaan, että "sinä olet niitä uudenliiton miehiä". Ehkäpä siksi juuri Apostolien teot saavat minut syttymään. Katsopaanpa vaikka tätä jaejaksoa:

Ap. t. 19:1-6 "Apolloksen ollessa Korintissa Paavali vaelsi ylänköseutujen halki ja tuli Efesokseen. Hän tapasi siellä muutamia opetuslapsia ja kysyi heiltä: "Saitteko Pyhän Hengen, kun tulitte uskoon?" "Emme me ole kuulleetkaan mistään Pyhästä Hengestä", nämä vastasivat. "Millä kasteella teidät sitten on kastettu?" kysyi Paavali. He vastasivat: "Johanneksen kasteella. "Silloin Paavali sanoi: "Johannes tosin kastoi vedellä parannukseen, mutta hän kehotti ihmisiä uskomaan toiseen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, Jeesukseen." Tämän kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen, ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, Pyhä Henki tuli heihin ja he puhuivat kielillä ja profetoivat."

Saitteko Pyhän Hengen, kun tulitte uskoon? Nykyään voitaisiin ehkä kysyä otitteko vastaan? Tässä tapauksessa henkilöt olivat uskossa, mutta saivat Pyhän Hengen, kun Paavali laittoi kätensä heidän päälleen. He siis ottivat vastaan sen mistä Johannes kastaja saarnasi (Luuk. 3:16) ja minkä Jeesus itse lupasi lähettää (Luuk. 24:49 ja Apt. 1:4-8 ). Sen jälkeen tapahtui heissä selvä muutos. He puhuivat kielillä ja profetoivat. He saivat Pyhän Hengen voiman, jotta voisivat olla Jeesuksen todistajia ja sanansaattajia. Tätä samaa tarvitaan, ja kiitos Herralle, sitä tapahtuu tänäänkin. Toisinaan vain tuntuu siltä, että helposti aliarvioimme tällaisen näkyvän Pyhän Hengen kokemuksen. Enkä tarkoita vain kertaluontoista kokemusta, vaan jatkuvaa olotilaa. Toki se on kokemuskin, mutta sitä ei ole tarkoitettu vain sellaiseksi vaan jatkuvaksi voimaksi. Kun luet Apostolien tekoja, niin mieti ja tutki mitä sinulle avautuu näistä asioista; uskoon tuleminen, Pyhän Hengen saaminen, Pyhällä Hengellä kastaminen ja täyttyminen sekä kielillä puhuminen.

Paavalin sanoin, samoista asioista puhuminen ei minua kyllästytä. Siksi haluankin edelleen rohkaista sinua kohtaamaan elävä Jeesus, joka ON. Amen!

Hyvää Kristuksen syntymäjuhlaa, Καλά Χριστούγεννα!

T.Hartsa

 

12. kesä, 2018

Toukokuu oli poikkeuksellisen aurinkoinen ja lämmin. Se oli ihanaa, varsinkin kun saimme olla Sarin kanssa silloin kolme viikkoa lomalla :). Kiitos Taivaanisälle! Hän tietää, että olemme silloin paljon luonnossa ja katselemme lintuja. Mikä sen parempaa kuin nauttia siitä lämpimässä kelissä.

Järjestikö Isä meille mieluisat säät? Vai vaikuttiko hän niin, että valitsimme loman ajankohdan toukokuulle, koska hän tiesi, että silloin on aurinkoista? Joka tapauksessa saimme olla hänen johdossaan ja iloita ihanista ilmoista ja linnuista. Myös harvinaisuuksista. ”Syöttepä siis tai juotte tai teettepä mitä tahansa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi” 1.Kor. 10:31. Tätä haluamme toteuttaa kesälomalla, luonnossa, työpaikalla, kaikkialla. Liikuimmepa missä tahansa, kuljemme rukoillen. Siihen Jumala kutsuu minua ja sinua. Ja taas kerran huomasimme, että paljon on aihetta lapsella kiittää. Kun heittäydyt kokonaan Jumalan johdettavaksi, niin tulet huomaamaan kuinka hyvä hän on. Jumala on 100% hyvä, God is good!

Siis iloitkaa aina Herrassa, sillä ilo Herrassa on teidän väkevyytenne… Mutta mistä ja milloin sen ilon sitten saa? Et ainakaan tarvitse odottaa sitä huomiseen, koska odotus päättyi yli 2000 vuotta sitten helluntaina. Anna siis nyt tänään täyttää ja kastaa itsesi Pyhässä Hengessä ja ota vastaan kaikki se hyvä, jonka Jumala haluaa todella antaa sinulle. Pyhässä Hengessä kastaja on Jeesus Kristus!

Sovitaanpa nyt niin, että tässä Herran kasvojen edessä tunnustamme ja pyydämme anteeksi kaikkia tekemiämme virheitä Jeesuksen nimessä. Ja kiitos että saamme nyt ottaa vastaan armon, amen. Avaa nyt suusi ja ala ääneen kiittämään ja ylistämään. Tule Pyhä Henki, tule nyt minun sydämeeni ja täytä nyt ajatukseni, täytä kaikki mitä minussa on ilolla ja rakkaudella. Kiitos Jeesus, kiitos ylistys ja kunnia sinulle. Voi miten hyvältä tuntuukaan sanoa ”Kiitos Jeesus”. Jatka vain. Äläkä pelkää, jos alkaa tulla outoja sanoja huulillesi, etkä ole sitä ennen kokenut. Kielillä puhuminen on Pyhässä Hengessä rukoilua. Anna sen vain pulputa, ilolla, halleluja!

Siunausta sinulle! T. Hartsa :)

Kuvassa: Raamatullinen ja Suomessa harvinainen viiriäinen, joka on pieni kanalintu. Se rengastettiin viikonloppuna Joroisissa. ”Sitten Herra nostatti tuulen, joka toi viiriäisiä mereltä ja painoi niitä leirin ja päivänmatkan laajuudelta sen ympärille. Niitä oli maan pinnalla lähes kahden kyynärän paksuudelta. ” 4.Moos.11:31

29. tammi, 2018

"Jos näet rukoilen kielillä, minun henkeni kyllä rukoilee, mutta ymmärrykseni on hedelmätön. Mitä siis tehdä? Minun tulee rukoilla hengelläni mutta myös ymmärrykselläni. Minun tulee laulaa kiitosta hengelläni mutta myös ymmärrykselläni" (1.Kor. 14:14-15). 

Tähän Korinttolaiskirjeen 14. lukuun, jossa Paavali puhuu mm. kielillä puhumisesta, on hyvä yhtyä, TÄNÄÄNKIN. Kun rukoilemme omalla kielellämme erilaisten asioiden puolesta, joita tuomme Jumalalle tiettäväksi, rukoilemme ymmärryksellä. Silloin kun rukoilemme kielillä puhuen, rukoilemme Hengessä. Ja mitä Paavali kertoo, niin meidänkin on hyvä rukoilla Pyhässä Hengessä. Siihen sisältyy niin valtavia asioita, että meidän ymmärryksemme ei sitä käsitä. Eikä ole aina tarpeenkaan. Puhummehan salaisuuksia Jumalalle.

Viikonloppuna sain vierailla Osmo Haaviston luona ja hän kertoi, kuinka aikoinaan metsässä ollessaan oli alkanut kesken työn teon rukoilemaan kielillä. Hän ei itse ymmärtänyt muuta kuin, että hän rukoilee veljensä puolesta. Muutama kuukausi jälkeenpäin Osmo sai tietää, että hänen veljensä oli yritetty murhata. Hän siis rukoili Pyhässä Hengessä tietämättä asiasta enempää. Kuinka tärkää onkaan olla Pyhän Hengen johdatuksessa!

Tämä Osmon kokema esimerkki valaisee paljon rukoilemisesta. Kun rukoilemme toisten ihmisten puolesta, niin ymmärryksellä rukoilun lisäksi on tärkeää rukoilla Hengessä kielillä puhuen (sen voi tehdä myös hiljaa, tilanteen mukaan). Samalla saamme nauttia myös Jeesuksen rakkaudesta, ilosta ja rauhasta. Iloitkaa Herrassa, siis Jeesuksessa, siis Pyhässä Hengessä. Harrasta näitä, niin näet, että Jeesuksen kanssa matkatessa ei ole tylsää. Ja se on niin ihmeellistäkin. Kuten vähän aikaa sitten eräässä rukoustilanteessa, kun sisar alkoi ylistää Jumalaa kielillä, venäjää puhuen...

Näistä rukousasioista olemme vaimoni kanssa keskustelleet viime aikoina usein. Haluammekin rohkaista sinua Hengessä rukoilemiseen ja ylistämiseen. Ja anna sen laajeta ja valaista siellä missä kuljet. Halleluja, kunnia Jumalalle!

T.Harri, joka haluaa nykyisin välillä metelöidäkin...

10. joulu, 2017

Teille on tänään Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra (Luuk. 2:11). Jumala on hyvä! Jeesus syntyi tähän maailmaan, jotta sinä saisit elää. Jeesus antoi henkensä tässä maailmassa, jotta sinä saisit elää. Jeesus voitti kuoleman ja nousi ylös tässä maailmassa, jotta sinä saisit elää. Siis elää jatkuvalla syötöllä Jumalan läsnäolossa. Kiitos Jeesus, että uskomalla ja luottamalla sinuun saan alkaa elää, jo tässä maailmassa ja olla aina sinun kanssasi.

Ajattele, vaikka olisit ollut ainoa ihminen maan päällä, Jeesus olisi syntynyt sinua varten. Suuri on Isämme Jumalan rakkaus ja uskollisuus.

Jeesus ei puhunut paljoa syntymästään. Kuolemastaan ja ylösnousemuksestaan sitäkin enemmän. Siksi ihanan Joulunkin aikaan on hyvä viettää hänen asettamaansa yhteysateriaa ehtoollista. "Sillä niin usein kuin syötte tätä leipää ja juotte tästä maljasta, te julistatte Herran kuolemaa, siihen asti kun hän tulee (1.Kor. 11:26)".

Siunausta ja rauhaa Jouluaikaan! T.Harri

 

8. syys, 2017

John Burken kirjoittama hyvä kirja "Täydelliset älkööt vaivautuko" kertoo seurakunnasta ja miten elää todeksi ilosanomaa Kristuksesta alati muuttuvassa kulttuurissa. Matteuksen evankeliumissa on taas jae "Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen" (Matt. 5:48).

Päällisin puolin näyttää siltä, että kirjan otsikko työntää tämän täydellinen -sanan ja sen myötä täydelliset ihmiset sivuun. Kun tarkastalleen Matteuksen jakeen alkua "Olkaa siis.., niin on hyvä tsekata edelliset jakeet, että missä siis olkaa täydellisiä. "Jos te rakastatte niitä, jotka teitä rakastavat, minkä palkan te siitä saatte? Eivätkö publikaanitkin tee samoin? Jos te tervehditte ainoastaan veljiänne, mitä erinomaista te siinä teette? Eivätkö pakanatkin tee samoin?" (Matt. 5:46-47). Tässähän on kysymys vihamiehien rakastamisesta. Ollaksemme täydellisiä niinkuin Isämme on, niin emme valikoi ketä autamme, ketä rakastamme. Yksittäinen Raamatun jae tai kirjan otsikko voi viedä helposti ajatuksen pois siitä, mitä sillä halutaan tarkoittaa. Ollaan siis Isän mielen mukaisesti täydellisiä ja silloin voimme palvella kaikkia lähimmäisiämme, ulkoisesta olemuksesta ja väristä välittämättä.

Ja muistakaa vankeja. Niitä, jotka ovat kirjaimellisesti vankilassa. Myöskin niitä, jotka ovat vankeja joissain mielen alueen asioissa tai houkutuksissa. Rukoillaan Jeesuksen nimessä terveyttä, eheytymistä ja vapautumista!

Iloa syksyyn, t. Harri